Natural Corrosion Inhibitor from Cistanche Tubulosa Extract for Carbon Steel in HCl: Gravimetric and Electrochemical Characterization

Document Type : Original Article

Authors

1 Department of Process Engineering, Higher School of Technology, Sultan Moulay Slimane University, P.O. Box: 23000, Beni-Mellal, Morocco

2 Department of Chemistry and Environment, Faculty of Science and Technology, Sultan Moulay Slimane University, P.O. Box: 23000, Beni-Mellal, Morocco

Abstract

The escalating environmental concerns associated with toxic inorganic inhibitors have spurred the exploration of green alternatives for Oxidation prevention in acid pickling processes. The corrosion behavior of Carbon steel (CS) in 1 M HCl solution was investigated via weight loss (WL), potentio-dynamic polarization (PDP), and electrochemical impedance spectroscopy (EIS) techniques. The influence of the eco-friendly corrosion inhibitor, cistanche tubulosa (CT), was evaluated. PDP measurements indicated that cistanche tubulosa exhibits mixed-type inhibitory properties, effectively reducing the corrosion rate of CS through adsorption onto its surface. This inhibitory effect resulted in an inhibition efficiency with a value higher than 92 % at 298 °K. The Langmuir isotherm model is the most acceptable one to describe the adsorption of extract on the surface of carbon steel. Scanning electron microscopy (SEM) was employed to characterize the morphology of the CS surface, confirming the layering of the barrier film on the CS surface and suggesting a chemisorption mechanism for cistanche tubulosa molecules. Additionally, Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR) analysis was performed to identify the functional groups responsible for the adsorption process. The temperature's influence on the anticorrosive efficiency was examined within the temperature interval of 298-328 °K. Results demonstrated an improvement in the ability to inhibit corrosion with an increase in inhibitor concentration and contact time, but this improvement decreased with increasing temperature.

Keywords

Main Subjects


  1. Tan B, Zhang S, Liu H, Guo Y, Qiang Y, Li W, et al. Corrosion inhibition of X65 steel in sulfuric acid by two food flavorants 2-isobutylthiazole and 1-(1.3-Thiazol-2-yl) ethanone as the green environmental corrosion inhibitors: combination of experimental and theoretical researches. J Colloid Interface Sci. 2019;538:519-29. https://doi.org/10.1016/j.jcis.2018. 12. 020.
  2. Li H, Qiang Y, Zhao W, Zhang S. A green Brassica oleracea L extract as a novel corrosion inhibitor for Q235 steel in two typical acid media. Colloids Surf A Physicochem Eng Asp. 2021;616:126077. https://doi. org/10.1016/j.colsurfa.2020.126077.
  3. Tan B, Xiang B, Zhang S, Qiang Y, Xu L, Chen S, et al. Papaya leaves extract as a novel eco-friendly corrosion inhibitor for Cu in H₂SO₄ medium. J Colloid Interface Sci. 2021; 582:918-31. https://doi.org/10. 1016/ j.jcis.2020.08.093.
  4. Ding J, Zhao H, Zhao X, Xu B, Yu H. How semiconductor transition metal dichalcogenides replaced graphene for enhancing anticorrosion. J Mater Chem A. 2019;7(22):13511-21. https://doi.org/ 10. 1039/C9TA04033A.
  5. Zhang G, Wu L, Tang A, Ma Y, Song GL, Zheng D, et al. Active corrosion protection by a smart coating based on a MgAl-layered double hydroxide on a cerium-modified plasma electrolytic oxidation coating on Mg alloy AZ31. Corros Sci. 2018; 139:370-82. https://doi.org/10.1016/j.corsci.2018.05.010.
  6. Liao LL, Mo S, Luo HQ, Li NB. Corrosion protection for mild steel by extract from the waste of lychee fruit in HCl solution: experimental and theoretical studies. J Colloid Interface Sci. 2018; 520:41-9. https://doi.org/10.1016/j.jcis.2018.02.071.
  7. Chraka A, Seddik NB, Raissouni I, Kassout J, Choukairi M, Ezzaki M, et al. Electrochemical explorations, SEM/EDX analysis, and quantum mechanics/molecular simulations studies of sustainable corrosion inhibitors on the Cu-Zn alloy in 3% NaCl solution. J Mol Liq. 2023; 387:122715. https://doi.org/10.1016/j.molliq.2023.122715.
  8. Asadi N, Ramezanzadeh M, Bahlakeh G, Ramezanzadeh B. Utilizing Lemon Balm extract as an effective green corrosion inhibitor for mild steel in 1 M HCl solution: a detailed experimental, molecular dynamics, Monte Carlo and quantum mechanics study. J Taiwan Inst Chem Eng. 2019; 95:252-72. https://doi.org/10.1016/j.jtice.2018.07.011.
  9. Liao LL, Mo S, Luo HQ, Li NB. Longan seed and peel as environmentally friendly corrosion inhibitor for mild steel in acid solution: experimental and theoretical studies. J Colloid Interface Sci. 2017; 499:110-9. https://doi.org/10.1016/j.jcis.2017.03.091.
  10. El-Hashemy MA, Sallam A. The inhibitive action of Calendula officinalis flower heads extracts mild steel corrosion in 1 M HCl solution. J Mater Res Technol. 2020; 9(6):13509-23. https://doi.org/10.1016/j.jmrt. 2020.09.078.
  11. Lavanya M, Suvarna AS, Kumari PP. Adsorption and corrosion inhibition behaviour of Pterocarpus marsupium stem extract on mild steel in acid medium: experimental and statistical approach. Can Metall Q. 2024;63(4):1335-46. https://doi.org/10.1080/000844 33. 023.2273705.
  12. Pahuja P, et al. An eco-friendly corrosion inhibitor Cuscuta reflexa extract and PEG400 for mild steel inhibition in acidic medium: computational and experimental investigations. Environ Sci Pollut Res. 2023;30(44):98701-17. https://doi.org/10.1007/s11356 -022-23842-8.
  13. Doumane G, et al. Corrosion inhibition performance of Citrullus colocynthis seed oil extract as a mild steel in 1.0 M HCl acid using various solvents such as petroleum ether (CSOP) and cyclohexan (CSOC) polymerics. Inorg Chem Commun. 2023; 155:111042. https://doi.org/10.1016/j.inoche.2023.111042.
  14. Berrissoul A, et al. Experimental and theoretical insights into Artemisia stems aqueous extract as a sustainable and eco–friendly corrosion inhibitor for mild steel in 1 M HCl environment. Environ Sci Pollut Res. 2024;31(25):36643–62. https://doi.org/10.1007/ s11356-024-33636-9.
  15. Kotupalli MR, Sahini MG, Pulapa VKR, Elisadiki J. Corrosion inhibition of mild steel by Plumeria rubra flower extract: electrochemical and computational study. Chemistry Select. 2024; 9(46):e202403617. https://doi.org/10.1002/slct.202403617.
  16. Ezugha SI, Aralu CC, Eze VC. Inhibition potentials of Solanum macrocarpon leaf extract as a green corrosion inhibitor of mild steel in an acidic solution. J Bio-Tribo-Corros. 2024; 10:81. https://doi.org/10. 1007/s40735-024-00885-7.
  17. Ezzat AO, Aigbodion VS, Al-Lohedan HA, Ozoude CJ. Unveiling the corrosion inhibition efficacy and stability of silver nanoparticles synthesized using Anacardium occidentale leaf extract for mild steel in a simulated seawater solution. RSC Adv. 2024; 14(26):18395-405. https://doi.org/10.1039/D4RA023 62E.
  18. Morikawa T, Xie H, Pan Y, Ninomiya Y, Matsuda H, Yoshikawa M. A review of biologically active natural products from a desert plant Cistanche tubulosa. Chem Pharm Bull. 2019;67(7):675-89. https://doi:10.1248/cpb.c19-00008.
  19. Liu X, Yan Y, Liu Y, Yuan H, Luo Y, Yang B. Cell culture establishment and regulation of two phenylethanoid glycosides accumulation in cell suspension culture of desert plant Cistanche tubulosa. Plant Cell Tissue Organ Cult. 2018; 134:107–18. https://doi.org/10.1007/s11240-018-1404-y.
  20. Al-Snafi AE. Bioactive metabolites and pharmacology of Cistanche tubulosa-A review. IOSR J Pharm. 2020; 10(1):37-46. https://doi.org/10.1007/ s11240-018-1404y.
  21. Khodjamkulov SZ, Kh MZ. Salsola Oppositifolia acid extract as a green corrosion inhibitor for carbon steel. Indian J Chem Technol. 2023;30(6):872–7. https://doi:10.56042/ijct.v30i6.6553.
  22. Modwi MMY, Feng H, Hadi MK, Chen N, Hou J, Kamal E, et al. Eco-friendly corrosion inhibitor of Q235 carbon steel in 1.0 M HCl by Isatin/Chitosan Schiff base. J Mol Struct. 2025; 1321:139592. https://doi.org/10.1016/j.molstruc.2024.139592.
  23. Wu Y, Guo L, She Y. Insight on the corrosion inhibition performance of Psidium guajava Linn leaves extract. J Mol Liq. 2022;346:117858. https://doi.org/10.1016/j.molliq.2021.117858.
  24. Ghazoui M, Elkacmi R, Sylla AS, Moulakhnif K, Touzani I, Boudouch O. Efficient removal of methylene blue and methyl red dyes using a novel adsorbent derived from Saponaria officinalis root via H₃PO₄, H₂SO₄, and KOH-activation: optimization, kinetics, and isotherm study. Desalin Water Treat. 2024;318:100378. https://doi.org/10.1016/j.dwt. 2024. 100378.
  25. Ghazoui M, Elkacmi R, Sylla AS, Moulakhnif K, Touzani I, Boudouch O. Assessment of Rhus pentaphylla-sulfuric acid activated carbon perfor-mance for cadmium ions adsorption: mechanism, response surface methodology optimisation, and cost estimation. Indian Chem Eng. 2025 Feb. https://doi. org/10.1080/00194506.2025. 2462953.
  26. Kareem MO, Edathil AA, Rambabu K, Bharath G, Banat F, Nirmala G, Sathiyanarayanan K. Extraction, characterization and optimization of high quality bio-oil derived from waste date seeds. Chem Eng Commun. 2021; 208:801-11. https://doi.org/10.1080/ 00986445.2019.1650034.
  27. Sanaei Z, Ramezanzadeh M, Bahlakeh G, Ramezanzadeh B. Use of Rosa canina fruit extract as a green corrosion inhibitor for mild steel in 1 M HCl solution: a complementary experimental, molecular dynamics and quantum mechanics investigation. J Ind Eng Chem. 2019; 69:18-31. https://doi.org/10.1016/ j.jiec.2018.09.013.
  28. Qiang Y, Zhang S, Tan B, Chen S. Evaluation of Ginkgo leaf extract as an ecofriendly corrosion inhibitor of X70 steel in HCl solution. Corros Sci. 2018; 133:6-16. https://doi.org/10.1016/j.corsci. 2018. 01.008.
  29. Habibiyan A, Ramezanzadeh B, Mahdavian M, Kasaeian M. Facile size and chemistry-controlled synthesis of mussel-inspired bio-polymers based on polydopamine nanospheres: application as eco-friendly corrosion inhibitors for mild steel against aqueous acidic solution. J Mol Liq. 2020; 298:111974. https://doi.org/10.1016/j.molliq.2019.111974.
  30. Cherrad S, Alrashdi AA, Lee HS, Lgaz H, Satrani B, Ghanmi M, et al. Cupressus arizonica fruit essential oil: a novel green inhibitor for acid corrosion of carbon steel. Arab J Chem. 2022; 15(6):103849. https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2022.103849.
  31. Liu FG, Du M, Zhang J, Qiu M. Electrochemical behavior of Q235 steel in saltwater saturated with carbon dioxide based on new imidazoline derivative inhibitor. Corros Sci. 2009;51(1):102-9. https://doi. org/10.1016/j.corsci.2008.09.036.
  32. Haruna K, Obot IB, Ankah NK, Sorour AA, Saleh TA. Gelatin: A green corrosion inhibitor for carbon steel in oil well acidizing environment. J Mol Liq. 2018; 264:515-525. https://doi.org/10.1016/j.molliq. 2018.05.058
  33. Dehghani A, Bahlakeh G, Ramezanzadeh B. A detailed electrochemical/theoretical exploration of the aqueous Chinese gooseberry fruit shell extract as a green and cheap corrosion inhibitor for mild steel in acidic solution. J Mol Liq. 2019; 282:366-384. https://doi.org/10.1016/j.molliq.2019.03.011
  34. Hsissou R, et al. Experimental, DFT and molecular dynamics simulation on the inhibition performance of the DGDCBA epoxy polymer against the corrosion of the E24 carbon steel in 1.0 M HCl solution. J Mol Struct. 2019; 1182:340-351. https://doi.org/10.1016/ j.molstruc.2018.12.030
  35. Haruna K, Obot IB, Ankah NK, Sorour AA, Saleh TA. Gelatin: a green corrosion inhibitor for carbon steel in oil well acidizing environment. J Mol Liq. 2018; 264: 515-525. https://doi.org/10.1016/j.molliq. 2018.05.058
  36. Lahmady S, Anor O, Forsal I, et al. Investigation of ziziphus lotus leaves extract corrosion inhibitory impact on carbon steel in a molar hydrochloric acid solution. Port Electrochim Acta. 2023; 41:135-149. https://doi.org/10.4152/pea.2023410203.
  37. Talfana A, Forsal I, Lahmady S. Inhibition of Copper Corrosion by Solanum elaeagnifolium Extract in 0.5 M H₂SO₄ Solution. Anal Bioanal Electrochem. 2024; 16(7):683-699. https://doi.org/10.22034/abec.2024. 714696.
  38. Aslam R, Mobin M, Zehra S, Aslam J. A comprehensive review of corrosion inhibitors employed to mitigate stainless steel corrosion in different environments. J Mol Liq. 2022; 364:119992. https://doi.org/10.1016/j.molliq.2022.119992.
  39. Thakur A, Kumar A. Sustainable inhibitors for corrosion mitigation in aggressive corrosive media: a comprehensive study. J Bio-Tribo-Corros. 2021; 7:1-48. https://doi.org/10.1007/s40735-021-00501-y.
  40. Ali IH, et al. Adsorption and corrosion inhibition behaviour of oil extracted from Moringa peregrina leaves for carbon steel in acidic media: Experimental and computational studies. Int J Electrochem Sci. 2021; 16(8):210842. https://doi.org/10.20964/2021. 08.49.
  41. Solmaz R, Salcı A, Dursun YA, Kardaş G. A comprehensive study on the adsorption, corrosion inhibition efficiency and stability of acriflavine on mild steel in 1 M HCl solution. Colloids Surf A Physicochem Eng Asp. 2023; 674:131908. https://doi. org/10.1016/j.colsurfa.2023.131908.
  42. Bensouda Z, et al. Effect of Mentha piperita essential oil on mild steel corrosion in hydrochloric acid. Int J Electrochem Sci. 2018; 13(8):8198–8221. https://doi. org/ 10.20964/2018.08.79.
  43. Gadow HS, Fakeeh M. Green inhibitor of carbon steel corrosion in 1 M hydrochloric acid: Eruca sativa seed extract (experimental and theoretical studies). RSC Adv. 2022; 12:8953-8986. https://doi.org/10. 1039/D2RA01296K.
  44. Anor O, et al. An experimental investigation of a date seeds hydro-acetonic mixture extract inhibitor for corrosion inhibition of carbon steel in an acidic medium at high temperatures. Biointerface Res Appl Chem. 2022;13(3):271. https://doi.org/10.33263/ BRIAC133.271
  45. Wei H, Heidarshenas B, Zhou L, Hussain G, Li Q, Ostrikov KK. Green inhibitors for steel corrosion in acidic environment: state of art. Mater Today Sustain. 2020; 10:100044. https://doi.org/10.1016/j.mtsust. 2020.100044
  46. Shwetha KM, Praveen BM, Devendra BK. A review on corrosion inhibitors: types, mechanisms, electrochemical analysis, corrosion rate and efficiency of corrosion inhibitors on mild steel in an acidic environment. Results Surf Interfaces. 2024; 2024: 100258. https://doi.org/10.1016/j.rsurfi.2024. 100258.
  47. Chapagain A, et al. Alkaloid of Rhynchostylis retusa as green inhibitor for mild steel corrosion in 1 M H₂SO₄ solution. Electrochem. 2022; 3(2):211–224. https://doi.org/10.3390/electrochem3020013.
  48. Ituen E, Akaranta O, James A. Evaluation of performance of corrosion inhibitors using adsorption isotherm models: An overview. Chem Sci Int J. 2017; 18:1-34. https://doi.org/10.9734/CSJI/2017/28976
  49. Al-Saeedi SI, Areej A, Qamar MT, Alhujaily A, Iqbal S, Alotaibi MT, Aslam M, Qayyum MA, Bahadur A, Awwad NS, Jazaa Y, Elkaeed EB. Isotherm and kinetic studies for the adsorption of methylene blue onto a novel Mn₃O₄–Bi₂O₃ composite and their antifungal performance. Front Environ Sci. 2023;11: 1156475. https://doi.org/10.3389/fenvs.2023.11564 75.
  50. Yousef TA, Hussein RK, Alhamzani AG, Al-Enazi AT, Al-Osimi MB, Abou-Krisha MM. Environment-friendly corrosion inhibitors for aluminum in hydrochloric acid: Quantum and experimental research. Metals. 2022; 12:1538. https://doi.org/ 10.3390/met12091538.
  51. Akinbulumo OA, Odejobi OJ, Odekanle EL. Thermodynamics and adsorption study of the corrosion inhibition of mild steel by Euphorbia heterophylla L. extract in 1.5 M HCl. Results Mater. 2020;5:100074. https://doi.org/10.1016/j.rinma. 2020. 100074.